Jag valde rubriken vänner för detta inlägg av alldeles särskilda skäl. Valborgsmässoaftonen år 2013 infann vi oss på Onkologiska dagavdelningen på Ryhovs länslasarett i Jönköping. ( Jag använder uttrycket vi, eftersom vi upplevt alla sjukhusbesök mm efter Gunillas diagnos tillsammans). Denna dag skulle den första cellgiftbehandlingen ske. Det skulle bli sammanlagt 23 behandlingar, vilket i sig var ofattbart påfrestande på Gunilla, både till kropp och själ.
Under denna tid trädde fler vänner än vi nästan trodde att vi hade, fram för att ge Gunilla (och mig) allt det stöd de kunde ge. Det visade sig att alla de gamla vännerna fanns kvar, dock med vissa undantag, vilkas svek gjorde mycket ont.
“Ryggraden” i stödet var, förutom en fantastisk sjukhuspersonal, Gunillas son Carl-Johan, hans fru Gabriella och Gabriellas föräldrar, Stine Krabbe och hennes make, fd överläkaren Lasse Svensson.
Till detta kom ett par som omkring den 1 juni överraskade oss med en mycket, mycket uppskattad gåva.
Man ska minnas att vid denna tid fanns ingen koppling till Uppsala och någon alternativ behandling. Vi hade bara att se fram emot en fortsatt cellgiftbehandling, tills Gunilla helt enkelt inte orkade mer.
Gåvan ? – Ett telefonsamtal. “På lördag åker vi på en utflykt”. Se till att Ni har packat för hemkomst söndag kväll. Resa, hotell och mat betalar vi ! Vilka var dessa änglar – jo så här ser dom ut. (Tillsammans med Gunilla).

Detta är alltså min (Lennarts) forna arbetskamrat Sören Kraft och hans hustru och Gunillas goda vän Inger. Två glada människor, som förstod vår situation. Av bilden framgår att vi kastade bekymren (bokstavligen) överbord och hade trevligt tillsammans. Vi åkte Helsingborg – Helsingör-
– och vi skulle snart vara i Danmark ! Skål !
Så fortsatte vi resan från Helsingör norrut mot Köpenhamn. Vi åkte med gapande munnar inför den sanslöst lyxiga bebyggelsen utmed denna strandväg. En och annan Ferrari i garaget var ingen ovanlighet. Dags för första nedslag. Det blev det berömda muséet Louisiana. Här gällde “Pop Art Design” Jag bifogar ett antal bilder. Många bilder var signerade Andy Warhol. Som tur är är ju smaken olika.

Bilder från Muséet utan ordning. Klicka för större bild.

Så till hotellet och checka in. Sedan en lugn stund inför middagen.


Middag på ett trivsamt ställe, där ungdomarna flockades. Vi kände oss unga och trevliga (som vanligt). Snygg betjäning (eller hur?).


I ungdomsmeetingen på kvällskvisten tog vi dock inte del. För oss gällde det hotellet och sköna sängen. Tack för idag !

Vi ses imorgon, då ska det hända stora saker. Läs “Vänner 2”.